Maaliskuussa 8.3.2022 järjestetyn ratkaisupajan teemana oli kiinteistöpalvelu- ja rakennusalan...
Joulukuun ratkaisupaja käsittelee työharjoittelun vaikutusta urapolkuun
Osana Digitaalinen työllistyminen -hanketta järjestetään 10 ratkaisupajaa, joissa innovoidaan ratkaisuehdotuksia rakennus- ja kiinteistöpalvelualan kohtaannon tunnistettuihin haasteisiin. Neljännen ratkaisupajan teemana on oppisopimus, koulutussopimus ja työharjoittelu.
Työharjoittelulla on merkittävä vaikutus opiskelijan urapolkuun, sillä se saattaa avata samalla suotuisan väylän työelämään. Työelämätuntemus ja käytännön taidot ovat olennaisia työllistymisen ja työelämässä pärjäämisen kannalta. Kuitenkin opintojen aikainen työkokemus jää usein laihaksi ja työharjoittelijoille ei aina tarjota kunnollista työnohjausta. Aina opiskelija ei edes tiedä mistä ja miten harjoittelupaikkaa haetaan.
8.12.2021 järjestettävä ratkaisupaja käsittelee niin työharjoittelupaikan hakemiseen kuin -suorittamiseen liittyviä haasteita. Otamme käsittelyyn joulukuun ratkaisupajassa mm. seuraavia näkökulmia:
- Miten voidaan kannustaa työnantajaa panostamaan työharjoittelijoiden ohjaukseen nykyistä paremmin?
- Miten näyttötöitä voidaan järjestää harjoittelijoille enemmän?
- Miten oppilaitos voisi parhaiten tukea työharjoittelua?
- Miten autetaan opiskelijaa ymmärtämään, mistä ja miten harjoittelupaikkaa tulisi hakea?
Harjoittelupaikan hakeminen ja saatavuus
Aikaisemmissa hankkeen keskusteluissa on noussut esiin, että harjoittelupaikan hakeminen koetaan välillä haasteelliseksi. Olisi tärkeää löytää vaatimustasoltaan sopivia tehtäviä erilaisille harjoittelijoille. Fakta on myös se, että yhtä tärkeää on saada harjoittelijan odotukset ja todellisuus kohtaamaan – näin myös motivoituminen ja sitoutuminen työharjoitteluun ovat korkeammalla asteella.
Harjoittelupaikkojen saatavuudesta on käyty myös keskustelua. Yleisesti toivotaan, että koulutussopimus- ja oppisopimuspaikkoja olisi enemmän sekä niiden haussa autettaisiin opiskelijaa.
Näyttötyöt oikeille yrityksille oikeissa projekteissa voivat olla erittäin motivoivia. Miten niitä voidaan järjestää enemmän? Entä olisiko paikallaan palkita eri osapuolia, kuten oppilaitos saisi palkinnon hyvän harjoittelun edistämisestä ja tukemisesta?
Työnantajan opissa
Jos perehdytys ja ohjaus ovat kunnossa, oppisopimus- tai työharjoittelu voivat antaa työnantajalle tärkeää työvoimaa sekä mahdollisuuden mainostaa alaa ja yritystä potentiaalisille työntekijöille.
”Jotta yritys olisi hyvä oppisopimustyöpaikka, heidän täytyy luoda työpaikalle sellainen ilmapiiri, jossa ymmärretään se, että joku on vasta opiskelija. On tärkeää suhtautua myönteisesti ja sallivasti opiskelijan kasvuun ja kehitykseen sekä tarjota sopivia työtehtäviä. Ei voi olla liian kiire”, kertoo Infraroad Oy:n toimitusjohtaja Markus Lahti.
Infraroad Oy Turun oppisopimustoimiston alueelta palkittiin vuoden 2021 yhtenä parhaana oppisopimustyöpaikkana.
Työnantajalla saattaa välillä olla epärealistiset mielikuvat harjoittelijoiden taidoista. Toisaalta koetaan, että jos harjoittelussa pistetään hanttihommiin tai yksipuolisiin töihin, tämä voi lisätä näköalattomuutta tulevaisuuden mahdollisuuksiin.
”Meillä Infraroad Oy:lla oppisopimusopiskelijat tekevät oikeita töitä nimeämämme esihenkilön kanssa. Aitona ideana saada heistä ammattilaisia itsellemme. Monessa yrityksessä heitä pidetään täytetyöntekijänä – meillä ei”, sanoo Lahti.
Lahden mukaan työnantajien olisi tärkeää oivaltaa, että jos jaksaa tehdä perehdytyksen ja koulutuksen huolellisesti, opiskelijasta saa juuri sellaisen työntekijän kuin he itse tarvitsevat. Tämän avulla myös yleistä työvoimapulaa voitaisiin ratkaista.
”Kaikista hedelmällisintä yhteistyöstä oppilaitoksen ja opiskelijan suhteen tekee aito kiinnostus opiskelijaa kohtaan. Itse olen miettinyt, että tätä voisi edesauttaa yhteinen portaali, jonka kautta näkisi opiskelijan opintoja ja taustaa – näin myös oppisi tuntemaan hänet paremmin”, ehdottaa Lahti.
Ilmoittaudu 8.12.2021 klo 9-12 järjestettävään ratkaisupajaan, joka käsittelee niin työharjoittelupaikan hakemiseen kuin -suorittamiseen liittyviä haasteita.
Muihinkin tilanteeseen vaikuttaviin tekijöihin voi tutustua tarkemmin työelämän metrokartassa.