« takaisin

Työnhakutaidot, työnhakemistaidot ja työllistämispalvelut teemana tammikuun ratkaisupajassa

Ratkaisupaja5

Digitaalinen työllistyminen -hankkeen tavoitteena on helpottaa kiinteistöpalvelu- ja rakennusalan kohtaanto-ongelmia sekä löytää ratkaisuja alan työvoimapulaan. Hankkeen vuoden ensimmäinen ratkaisupaja järjestetään 11.1.2022, ja sen aiheena on työnhakutaidot, työnhakemisen taidot ja työllistämispalvelut.

Miten väylä työelämään aukeaa ja millaisia haasteita prosessissa koetaan? Siirtyminen opinnoista työelämään on ratkaiseva käännekohta nuoren elämässä. Kuitenkin työnhakutaidot ja tietämys, mistä ja miten hakea töitä voivat muodostua kompastuskiviksi työelämään siirtymiselle. Vastuu Groupin verkoston aiemmissa työpajoissa on tunnistettu monia muitakin haasteita, kuten esimerkiksi:

  • Työnhakija ei aina osaa sanoittaa ja myydä omaa osaamistaan, eikä ole harjoitellut työhaastatteluita
  • Hakija ei osaa tehdä CV:tä tai työhakemusta
  • Miten tunnistetaan ja tunnustetaan epävirallisen oppimista ja osaamista?
  • Alan pelisääntöjen ja työmarkkinoiden realiteettien hahmottaminen on monille vaikeaa 

Työnhakijan tukena

Omia työnhakutaitoja voi ja kannattaa kehittää – joskus vain työnhakija ei tiedä, miten aloittaa prosessi. Konkreettinen hakeminen, kuten sähköisen hakemuksen täyttäminen tai haastattelutilanne saattaa tuntua ylitsepääsemättömältä esteeltä. Osaaminen tunnistaminen ja esiintuominen saattavat jäädä myös etäälle, eikä työnhakija näin ollen osaa erottautua muista hakijoista. Tärkeäähän olisi oppia myymään omaa osaamista, jolloin myös työnantaja saisi vahvuuksista enemmän kiinni.

Nuorten tarvitsemien palvelujen polku on sirpaleinen ja vaikea hahmottaa. Ohjaamo on esimerkki
palvelukokonaisuudesta, jossa nuori tai opiskelija saa kaiken tarvitsemansa helposti ja nopeasti.

”Ohjaamot ovat nuorille tarkoitettuja monialaisia matalan kynnyksen palvelupaikkoja, joissa palvelu on nuorelle henkilökohtaista ja työllistymistä tai koulutukseen hakeutumista tukevaa. Ohjaamossa nuori voi ratkoa muun muassa työllistymiseen, opiskeluun, arkeen ja asumiseen liittyviä haasteita ja pääsee elämässään eteenpäin”, kertoo Teija Felt työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Feltin vastuualueena työ- ja elinkeinoministeriössä on osaavan työvoiman saatavuuteen, uraohjaukseen ja nuorisotakuuseen liittyvät asiat. 

Teija Felt

Ohjaamon toimintaa tukee myös ONNI-hanke, joka kehittää Ohjaamoiden psykososiaalista tukea tekemällä asiakastyötä, tarjoamalla työntekijöille koulutuksia ja levittämällä vahvuuksiin keskittyvää työotetta Ohjaamoissa”, sanoo Felt.

Tukipalvelut työnhakuprosessin varrella

On tärkeää, että nuoret suorittavat vähintään toisen asteen ammatillisen koulutuksen ja aikuiset saavat työelämässä jatkuvaa jatko- ja täydennyskoulutusta tai työttömille järjestyy nopeita väyliä osaamisen uusintamiseen. Miten tukea heitä matkan varrella?

”Työnhakijan palvelutarve kartoitetaan heti työnhakijaksi ilmoittautumisen jälkeen ja tehdään työnhakusuunnitelma, jossa määritellään tarvittavat palvelut ja työllistymisen polku, osaamisen kehittämistarve, monialaisten palvelujen tarve. Työmarkkinatori avautuu täydessä laajuudessaan ensi vuoden toukokuussa. Siellä on käytössä ns. työnhakuprofiili, johon henkilö voi kuvata laajasti osaamistaan ja kiinnostuksiaan. Psykologien palvelu te-hallinnossa perustuu henkilökohtaiseen ja luottamukselliseen vuorovaikutukseen ja juuri vahvuuksien tunnistamiseen, osaamisen näkyväksi saamiseen ja kiinnostusten selvittämiseen”, kertoo Felt.

Hyvä rekrytointiprosessi on hakijalle kokemus, josta jää hyvä mieli ja josta voi aina oppia jotain, vaikka ei tulisikaan valituksi. Hyvä ja laadukas hakijakokemus on yksi tärkein tekijä yrityksen työnantajamielikuvan viestinnässä. Hyvä ja toimiva rekrytointijärjestelmä ja hakijakokemuksen mittaaminen auttavat työnhakuprosessin kehittämisessä. Kielteiset työnhakukokemukset voivat kuitenkin lannistaa ja masentaa.

”Jos kielteinen työnhakukokemus jää vaivaamaan, suosittelen keskustelemaan siitä te-asiantuntijan tai toimiston psykologin kanssa. Vaihtoehtoina ovat myös työnhakuvalmennus ja te-asiakaspalvelukeskuksen ohjauspalvelut. Samalla voidaan tarkistaa, onko osaamisen kehittäminen tarpeen tai muita esteitä työllistymiselle”, sanoo Felt.

Välillä opiskelijoilla on haasteellista hahmottaa alan pelisääntöjen ja työmarkkinoiden realiteetteja – työhön liittyvät odotukset voivat olla myös liian korkealla.

Oppilaitoksilla on tietenkin vastuu edistää nuorten työelämätietoutta, työelämän pelisääntöjen tuntemusta, työnhakutaitoja ja työnhakua. Luonnollisesti TET-jaksot, koulutussopimukset varmasti vahvistavat tietoa työelämästä ja antavat hyvää kokemusperustaa”, sanoo Felt.

Felt painottaa, että oppilaitosten ja työnantajien välinen tiivis yhteistyö on erittäin tärkeää ja sitä pitäisi edelleen lisätä.

Ilmoittaudu mukaan seuraavaan ratkaisupajaan, joka järjestetään 11.1.2022 klo 9-12. Teemana on työnhakutaidot, työnhakemisen taidot ja työllistämispalvelut.