« takaisin

Kevään viimeisen ratkaisupajan teemana omadata ja oman tiedon hyödyntäminen opinto- ja työelämäpoluilla

Kuvan muokkaus vaaka-2Kevään viimeisessä 31.5.2022 järjestettävässä ratkaisupajassa teemana on omadata – henkilön oman tiedon hyödyntäminen opinto- ja työelämäpoluilla.

Ratkaisutyöpajassa otetaan lähtökohdaksi omadata ja sen valjastaminen rakennus- ja kiinteistöpalvelualan kohtaanto-ongelmiin. Omadata tarkoittaa henkilötietojen hyödyntämistä resurssina, jota yksilö voi hallita ja luvittaa käytettäväksi erilaisten toimijoiden palveluissa.

Syksyn ja kevään ratkaisutyöpajoissa on noussut esiin useita lupaavia ratkaisuaihioita, joissa omadata voisi tuoda uudenlaista tehokkuutta tiedon hyödyntämiseen kaikkien eduksi. Ratkaisupajassa mietitään, miten omadatan avulla voitaisiin tehostaa ja sujuvoittaa mm. seuraavia tilanteita:

 • Opiskelupaikan hakeminen ja oikean koulutuspolun valitseminen
 • Opintojen kulku ja opinnoissa tukeminen
 • Työharjoittelupaikan ja kesätyön hakeminen
 • Oman osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen
 • Työnhaku ja työelämäpalveluissa asiointi
 • Jatkuva uraohjaus
 • Sopivien oppimismahdollisuuksien löytäminen ja hyödyntäminen
 • Työkyvyn ja työhyvinvoinnin ylläpitäminen ja kuntoutus
 • Ammattiyhdistysten ennakoivat ja yksilölliset palvelut jäsenille
 • Rakennuttajan ja työnantajan vastuut
 • Työnantajan henkilöstöhallinnan ja rekrytointiprosessit

 

Omadatalla helpotusta kohtaanto-ongelmiin

Digitaaliset ratkaisut ja ennen kaikkea omadata avaa uusia mahdollisuuksia. Niillä pyritään helpottamaan ihmisten mahdollisuuksia saada omaa osaamisdataansa eri lähteistä ja luvittaa sitä eteenpäin haluamiinsa osaamisen kehittämisen ja työelämän palveluihin.

”Omadata on iso ja merkittävä asia, ja koko EU:ssa panostetaan tällä hetkellä muun muassa osaamisdataan. On hienoa, että omadataa hyödyntämällä työllistymistä voisi nopeuttaa, kun tieto saadaan useammasta eri paikasta ja siiloista päästäisiin eroon. Esimerkiksi omadatan avulla henkilön osaaminen koostetaan automaattisesti ilman, että henkilön tarvitsee tehdä CV:tä. Tämä on helpotus CV:n tekijälle ja sen käsittelijälle”, sanoo Teemu Ropponen, MyData Global ry:stä. 

Omadatan hyödyntäminen opintojen varrella

Ammattiopintojen etenemiseen liittyy monilla opiskelijoilla haasteita. Omadatan ja yksilöllisemmän opinto-ohjauksen avulla opintojen suorittamisessa voitaisiin tukea opiskelijoita entistä paremmin. Jos opinto-ohjaajalla olisi mahdollisuus saada opiskelijan suostumuksella omat tiedot esimerkiksi kiinnostuksen kohteista, tavoitteista ja unelmista, voisi opiskelijan ja opinto-ohjaajan ajan käyttää tehokkaammin.

Omadata muuttaa henkilötietojen hallintaan ja käsittelyyn liittyvää lähestymistapaa nykyisestä organisaatiokeskeisestä järjestelmästä kohti ihmiskeskeistä järjestelmää.

”Omadatan avulla ihmisestä voidaan ottaa huomioon koko elämänkaari. Esimerkiksi opiskelija ei olisikaan 'tyhjä taulu' aloittaessaan opinnot, vaan hänestä olisi aikaisempaa tietoa matkan varrelta. Kun opiskelijaa kohdeltaisiin kokonaisvaltaisesti, eikä pelkkänä opiskelijana, häntä pystyisi ymmärtämään ja siten palvelemaan paremmin”, täsmentää Ropponen.

Omadata työelämän ja -uran tukena

Tällä hetkellä monet tiedot lisätään ja päivitetään manuaalisesti rekrytointijärjestelmiin. Omadatan avulla tiedot päivittyisivät automaattisesti ja olisivat varmennettuja. HR:n ja rekrytoijien arvokasta aikaa säästyisi manuaalisesta työstä muuhun.

Mikäli työntekijät voisivat antaa omalle työnantajalleen luvan hakea osaamiseen ja työhön liittyviä tietoja olisi työnantajan olisi myös entistä helpompi suunnitella organisaation kehittämistä ja tehdä koulutushankintoja. Lisäksi tiedot auttaisivat töiden ja projektien suunnittelussa ja resurssoinnissa. Päivitetyn tiedon avulla työnantaja olisi myös perille työkyvystä sekä tarpeellisesta kuntoutuksesta.  

”Omadataa voisi tuoda monenlaisista, yllättävistäkin lähteistä, kuten aktiivirannekkeista tai älylaitteista. Tämän datan avulla ihmistä olisi mahdollista ymmärtää kokonaisvaltaisesti”, kertoo Ropponen.  

Omadatan hyödyntäminen tarjoaa tulevaisuudessa uudenlaisia mahdollisuuksia.

”Suomessa tehdään merkittävää työtä omadatan tiimoilta. Voisiko tästä tulla Suomelle jonkinlainen vientivaltti?”, ehdottaa Ropponen.

 

Ilmoittaudu mukaan!

Ilmoittaudu mukaan 31.5.2022 klo 9-12 järjestettävään ratkaisupajaan, jonka teemana on omadata - henkilön oman tiedon hyödyntäminen opinto- ja työelämäpoluilla.

Omadata, sekä osaamisdata ja digitaalinen työllistyminen yhtenä tärkeänä teemana, on esillä myös 21.-22.6. Helsingin Wanhassa Satamassa järjestettävässä kansainvälisessä MyData 2022 -konferenssissa.

MyData 2022 käsittelee henkilötiedon eettistä hyödyntämistä ja siihen perustuvaa liiketoimintaa laajasti. Kuudetta kertaa järjestettävään konferenssiin odotetaan 500 osallistujaa 30 maasta.

MyData 2022 -konferenssin kumppaneita ovat mm. Vastuu Group, Helsingin kaupunki, Avast, Capgemini, liikenne- ja viestintäministeriö, Business Finland, Yle ja monet muut suomalaiset ja kansainväliset toimijat.